Adat visszanyerés

A

A digitális technológiák modern világában az információ nem csak a szakmai téren, hanem a mindennapi életben is egyre értékesebbé válik. Milyen érzés néhány év alatt elveszíteni a könyvelést – hallották már sokan. De ma már a videokazetták és a papírfotók szinte a múlté – most mindezt laptopjainkra és számítógépeinkre bízzuk. De néha a berendezés meghibásodik, a merevlemezek és a flash meghajtók meghibásodnak – és akkor idegeskedni és aggódni kell –, és hogy sikerül-e visszanyerni az értékes információkat.

Ha hirtelen hasonló problémába ütközik – mi segítünk! Cégünk merevlemezekről, RAID tömbökről, flash meghajtókról nyújt adat-helyreállítási szolgáltatásokat.

Meghajtójavítás vagy adat-helyreállítás?

Az adat-helyreállítás és a meghajtójavítás szinte ellentétes dolgok.

A meghajtó javítása során a cél egy megbízhatóan működő eszköz beszerzése. Ehhez például merevlemez esetén szükség lehet a hibás szektorok elrejtésére, a szervizinformációk felülírására, a mikrokontroller firmware-ének megváltoztatására, tesztek írására, aminek eredményeként egy működő merevlemezt kapunk, de minden információ rajta, mint egy szabály, elveszett.

Az adatok helyreállításához el kell távolítania és újra kell telepítenie a mágneses fejegységet, többször be kell olvasnia a hibás szektorokat, aminek következtében a merevlemez nem fog működni. Ezért el kell döntenie, mennyire értékesek a meghajtón található információk.

Mi az információvesztés oka?

Az adatvesztés minden esete két típusra osztható: logikai és fizikai.

Logiai:
-formátumú lemez
– fájlok véletlen törlése
– a vírus eredménye
– a rendszer újratelepítése az előzőhöz képest a szükséges információk mentése nélkül
– fájlrendszer összeomlik

Ezekben az esetekben vagy egyszerűen hiányoznak a szükséges fájlok vagy meghajtók, vagy nem nyílnak meg hibaüzenettel. Előfordulhat, hogy az operációs rendszer nem indul el, és megjelenik az “NTLDR hiányzik Nyomja meg a Ctrl+Alt+Del az újraindításhoz” üzenetet.

Az adat-helyreállítás programozottan történik, és a meghajtó ugyanabban az állapotban marad, mint volt. Először a lemez tartalmának szektoronkénti másolata készül, amellyel a jövőben minden további munkát elvégeznek. Ezután a partíciós tábla, a rendszerindító rekord és a fájlrendszer elemzése megtörténik. Szükség esetén az észlelt hibák kijavítása, a fájlrendszerben elveszett rekordok keresése és észlelése történik.

A meghajtó fizikai károsodása:

– orsó elakadása
– ragadós fejek

– hibás szektorok megjelenése a meghajtón.

Az operációs rendszer elindulhat, de lehet, hogy nem. De működés közben fagyások, kattanások, hibaüzenetek lehetségesek. Egy ilyen meghajtó működése során a hibák a lemezek teljes felületére kiterjedhetnek, ezért az adatkinyerési esélyek növelése érdekében ne folytassa a munkát, hanem mielőbb vegye fel a kapcsolatot a szervizzel.
Ilyen meghibásodás esetén biztonsági másolatot készítenek a szervizinformációkról, letiltják az automatikus szkennelési eljárásokat, majd professzionális berendezéssel másolatot készítenek egy másik működő meghajtóra. Általában több lépést hajtanak végre – először a sértetlen területeket levonják, majd a hibás szektorok ismételt kiolvasását hajtják végre. Ezt követően szükség esetén a fájlrendszer és az egyes fájlok sérüléselemzése történik.

– mágneses fejek vagy kapcsolók meghibásodása

Egy speciális szerszám segítségével a mágneses fejeket eltávolítják egy hasonló működő hajtásról, és beépítik a hibásba, és megkísérlik a próbaindítást. Ezután a munka úgy folytatódik, mint hibás felület esetén.

– a vezérlő vagy más mikroáramkörök meghibásodása a kártyán

A kártya egyszerű cseréje nem oldja meg a problémát – előfordulhat, hogy a szoftververziók nem egyeznek, és a flash chip egyedi információkat tartalmaz a meghajtó konfigurációjáról. Így a hibás alkatrészek vagy a teljes kártya cseréje mellett hozzá kell igazítania, hogy egy adott meghajtóval működjön.

Információk helyreállítása RAID-tömbökből.

A tömbök adatvesztése több meghajtó egyidejű meghibásodása, a mikrokontroller szoftveres hibája, a tömb konfigurációjában bekövetkezett változások miatt következik be.
A RAID-tömbökből származó információk visszaállítása sokkal nehezebb, mint az egyes meghajtókról. A munka elején elemzik az egyes meghajtók állapotát, meghatározzák az adatvesztés okát és a szükséges munka mennyiségét.

Sajnos azinformációk helyreállítása nem mindig lehetséges. Például a lemezfelület súlyos károsodása esetén fejtörés következtében, információk felülírása esetén az új adatokon.

Miért történik adatvesztés?

Sok tényező befolyásolja a berendezés működésének megbízhatóságát. Az egyik az emberi mulasztás. Gyakran előfordul, hogy tévedésből törölték az információkat. Víruskereső hiányában a fájlrendszer megsérülhet a vírustámadás következtében. Laptopok vagy külső merevlemezek használata esetén gyakoriak az esések, ütések. A merevlemez nagyon törékeny eszköz. De sajnos meghibásodás minden látható ok nélkül előfordulhat, például gyári hiba következtében.

Mi a teendő, ha hiányoznak az adatok?

Először is, ne próbáljon meg dolgozni a meghajtóval. A többszöri felülírás vagy akár csak olvasás, mint például a hibás szektorok esetében, csökkenti a sikeres adat-helyreállítás esélyét.
Másodszor, ne próbálja meg saját maga kijavítani a helyzetet a meghajtó szétszerelésével, többszöri be- és kikapcsolásával stb.
Hozd el hozzánk merevlemezedet vagy laptopodat, az ingyenes diagnosztika után tájékoztatjuk, hogy milyen súlyosan sérültek az adatok, milyen időközönként és milyen költséggel jár az adat-helyreállítás.

Mit tegyek az adatvesztés elkerülése érdekében?

Az első szabály a biztonsági másolat készítése. Még jobb, nem csak egyet. Lehetetlen teljesen megvédeni magát a berendezés meghibásodásától vagy meghibásodásától, ezért minél több másolata van, annál jobb. A biztonsági másolatokat külső meghajtón, flash meghajtókon, felhőszolgáltatásokban tárolhatja.

Másodszor használjon rendszeresen frissített víruskeresőt.

Harmadszor, legyen óvatos, amikor lemezsegédprogramokat, például töredezettségmentesítőket, particionáló segédprogramokat stb. használ. Győződjön meg arról, hogy a segédprogram kompatibilis az operációs rendszerével, hogy ellenőrzött verziót használ, érti-e, hogy mit akar vele kezdeni, ha a segédprogram működése közben áramszünet, akkor a laptop akkumulátora vagy a számítógép szünetmentes tápellátása készlet lehetővé teszi, hogy befejezze a munkát.</ p>

Negyedszer, óvatosan kezelje laptopját vagy meghajtóját, elkerülve az ütéseket és ütéseket.

Megjegyzés hozzáadása

Свежие комментарии