Folyadékkal elárasztott laptopok javítása

F

Gyakran előfordul, hogy a felhasználók gondatlanságból kávét, teát, bort, sört vagy éppen vizet öntenek a laptopokra, például virágokat öntöznek. A laptop vagy azonnal meghibásodik, vagy egy ideig még működik, amíg a benne lévő folyadék elvégzi a dolgát.

Kiöntéskor az első ütést a billentyűzet veszi meg – leggyakrabban ráömlik. Néha azonban a billentyűzet kiszárad, és úgy működik, mintha mi sem történt volna. Néha működik, de ha a folyadék édes volt, a billentyűk később letapadnak és szorosan összeérnek. Ha rendelkezik a szükséges képességekkel, és a laptop kialakítása megkönnyíti a billentyűzet eltávolítását – elárasztás után azonnal eltávolíthatja, és az akkumulátorra teheti több napig száradni -, ez néha segít megelőzni a billentyűzet meghibásodását. A több órás szárítás nem elég, az összes folyadéknak nincs ideje megszáradni. Semmi esetre se próbálja meg szárítani a billentyűzetet hajszárítóval! Bármilyen meglepő is, a műanyag sokkal alacsonyabb hőmérsékletet bír el, mint a haj. Hajszárítóval történő szárításkor a billentyűk szinte mindig elolvadnak. Ha a szárítás nem segített, csak egy kiút van: a billentyűzet cseréje.

De ez általában nem korlátozódik a billentyűzetre. A folyadék mindenféle repedésbe befolyik, eléri az alaplapot és a rajta elhelyezett elemeket. Folyékony és elektromos áram hatására kivezetéseik oxidálódnak, a kapcsok egymáshoz rövidre zárnak, az elemek meghibásodnak. Még akkor is, ha a laptop ki van kapcsolva, az akkumulátor feszültséget szolgáltat, aminek hatására korrózió lép fel. Ezért az első szabály! Ha laptopját elárasztotta, azonnal húzza ki, és vegye ki az akkumulátort.És amíg a folyadék bejutásának nyomait el nem tüntetik, jobb, ha nem kapcsolja be újra a laptopot!

Ha a folyadék hatására az alaplap bármely eleme mégis meghibásodik, a javítás nagyon gyakran bonyolultnak és költségesnek bizonyul. Nemcsak a hibás alkatrészek felderítésére, cseréjére van szükség (ami már nem egyszerű az esetleges több helyen előforduló sérülések miatt), hanem a teljes alaplapot is meg kell tisztítani az oxidoktól, folyadékoktól.

Néha, sajnos, a folyadék olyan helyeken hatol be és tönkreteszi a vezetőket, amelyeket nagyon nehéz észlelni (például a textolitban lévő átmenetekben). Vagy egyszerre több drága chip meghibásodik. Ilyen esetekben a javítás költsége vagy hatalmas időköltsége miatt nem praktikus. Előfordult, hogy egy elárasztott táblán több mint tíz sérült elemet cseréltek ki, de a laptop normál működését nem sikerült elérni, pedig több mérnök is foglalkozott vele, összesen egy hónapot eltöltve.

Így a legjobb, ha nagyon óvatosan közelítünk egy laptophoz egy bögre aromás teával!

Megjegyzés hozzáadása

Свежие комментарии