Notebook északi híd, északi híd csere

N

Ha nincs kép a laptop képernyőjén, nagy a valószínűsége annak, hogy az északi híd meghibásodott.
A laptop északi hídjának cseréjét szervizünk 2-3 napon belül elvégzi.

Az északi híd mikroáramköre (más néven chip) a laptop alaplapján található. Több száz (néha akár ezer) forrasztógolyóval forrasztják. Ezt a telepítést BGA-nak hívják.

A chip így néz ki:

És így tovább az alaplapon:

Egy kis elmélet: A Northbridge (egyes Intel lapkakészleteknél Memory Controller Hubnak, MCH-nak hívják) egy olyan mikroáramkör, amely nagy sávszélességigényű eszközöket – mikroprocesszort, RAM-ot és videoadaptert – köt össze. A modern rendszerekben az északi híd gyakran hiányzik külön chipként. Funkcióját a központi processzor egy része látja el, ezzel leegyszerűsítve az alaplapok tervezését. Az olcsó alaplapoknál gyakran az északi hídba építenek be videoadaptert.

A Northbridge chip nagy órajelen működik, és erősen integrált, így működés közben sok hőt termel. A hűtőrendszer gyakran eltömődik a portól, és nem képes megbirkózni a hűtéssel. A túlmelegedés drasztikusan lerövidíti az elektronikus alkatrészek élettartamát, és így az északi híd chipje gyorsan meghibásodik. Leggyakrabban a kristály leválik a hordozóról.

Ha ez megtörténik, a laptop bekapcsol, amikor megnyomja a bekapcsológombot, de a képernyő üres.Sok HP laptopmodell ötször pislog a CapsLock billentyűre, míg a Dell hétszer sípol a hangszóróból.

A szervizközpontban a pontosabb diagnosztika a laptop alaplapjához csatlakoztatott POST-kártyával történik. Közvetett módon a laboratóriumi áramforrásból származó áramfelvétel természete is jelezheti az északi híd hibás működését. Hát persze, ha a laptop a chip diagnosztikai bemelegítése után elindul, akkor nyilvánvaló az északi híd hibája.

A chip cseréje speciális berendezéssel – infravörös forrasztóállomással – történik. Az alaplapot alulról fűtik, ugyanakkor felülről a chipet. A hevítés a forgácsgyártó által megadott hőprofil szerint történik – a kívánt sebességgel és a kívánt hőmérsékletre.

Szervizünk szakemberei nagy tapasztalattal rendelkeznek a chipek cseréjében, a technológia kidolgozott, a chipeket megbízható beszállítóktól veszik át, így az északi híd chipek cseréje bonyodalmak nélkül zajlik, és alacsonyra tudunk állítani árak az ilyen típusú munkák esetében.

Megjegyzendő, hogy az alaplapokról eltávolított chipeket nem telepítjük – mindig csak új chipeket helyezünk be, a „bemelegítést” pedig csak diagnosztikai célokra használjuk. Csak egy új chip telepítésével biztos lehet benne, hogy hosszú ideig zavartalanul működik.

A chip cseréje után kicseréljük a hőpasztát és a hőpárnákat, valamint megtisztítjuk a hűtőrendszert a további túlmelegedés elkerülése érdekében.

Ne feledje, hogy a por a laptopok egyik legrosszabb ellensége. Túlmelegedéshez és élettartamának csökkenéséhez vezet.Ezért rendszeresen (ideális esetben – évente legalább egyszer) meg kell tisztítani a laptop hűtőrendszer

ét

Ha bármilyen kérdése van, hívjon minket, megpróbálunk válaszolni rájuk. Vagy vigyen magával laptopot a diagnosztikához és a javításhoz.

Megjegyzés hozzáadása

Свежие комментарии